Боротьба з омелою – рятуємо дерева

На вул. Наумова видалено омелу з дерев, що ростуть на розподілювачі. Робота клопітка і масштабна, адже кущі омели не можна просто обламати – з ризоїдів, що лишилися під корою, починають відростати нові бокові кущі.
Розповсюджують омелу птахи. Вони поїдають клейкі ягоди омели, які містять кісточки, а дзьоби чистять об гілки дерев. Кісточка приклеюється до гілки і в квітні-травні, коли достатньо вологи й сонця, проростає. Також можливе зараження омелою через пташиний послід, оскільки насіння омели проходить травну систему пташок неушкодженим.
Первинний корінь проникає через кору гілки, луб, камбій до судин наймолодшого річного кільця, потім виростають корінчики з присмоктувачами-ризоїдами. Через ризоїди омела забирає у дерева воду та поживні речовини. Крім того, омела як вічнозелена рослина, випаровує воду навіть, взимку, коли дерево скидає листя, тим самим виснажуючи свого «господаря».
Ризоїди можуть сягати розростатися в гілках до 100 см, а часом і більше. Тому санітарна обрізка уражених гілок до їх розгалуження є ефективним методом боротьби із омелою.