Видалення омели на вул. Чистяківській, 11

Можна романтизувати омелу, вірити в міфи, пов’язані з нею, прикрашати зеленими кущами оселю на новорічно-різдвяні свята, як це роблять в країнах Європи, але слід пам’ятати, що омела на деревах – це повільна смерть для рослин. Цей напівпаразит висмоктує з дерева соки та поживні речовини, тим самим ослаблюючи його.

Сьогодні рятували від омели дерева на вул. Чистяківській, 11. Проста обрізка її кущів не дає результату. Ефективний метод – це повне видалення омели та уражених нею гілок. Якщо повністю не видалити уражені частини дерева, за кілька місяців омела знову проросте. Так, якщо кількість гілок, на яких оселився напівпаразит, не перевищує 30%, видаляють уражені гілки до місця їх розгалуження або ж обрізають всю частину дерева, в серцевину якої проникло коріння омели. Якщо омела масштабно атакувала дерево та змогла дотягнутися корінням до стовбура, дерево приречене – ослабне, висохне або стане аварійним.

Поширюють насіння омели птахи. Омела виділяє специфічний клей, завдяки якому насіння переноситься на дзьобах та лапках птахів.